zondag 5 juli 2015

Veel in 1 x

Een hele tijd geleden ben ik op een  eindexamen expositie geweest en zag daar een hele leuke kaart liggen. Deze kwam ik onlangs weer tegen en heb eens uitgepuzzeld hoe deze in elkaar zat.

Hier is een kleine werkbeschrijving en tekeningen.

Ik heb de volgende maten aangehouden 16 x 8cm maar je kunt het ook naar eigen wens aanpassen, wel is het handig dat je het makkelijk door vier of acht kunt delen.

In de eerste tekening staan de vouwlijnen aangegeven, deze kun je het makkelijkst aanbrengen met een vouwbeen of embossingpen ( haaknaald werkt ook perfect ).

Zoals je kunt zien breng je beide verticale vouwlijnen van 8cm op 6cm vanaf de zijkanten aan.
De horizontale vouwlijnen van 4cm breed breng je op 2cm vanaf de boven en onderkant aan.Dan draai je het kaartje om, zie volgende tekening.
Als eerste breng je nog weer twee verticale vouwlijnen aan op 4cm vanaf de zijkant. Teken een horizontale lijn op 4cm vanaf de boven/onderkant tussen de twee verticale vouwlijnen en snijd of knip langs deze lijn.
Dan knip je de verticalen vouwlijnen vanaf 2cm van de bovenkant tot 2cm vanaf de onderkant.
Nu komt het leukste gedeelte, we gaan nu de verticale vouwlijnen die gedeeltelijk zijn ingesneden naar het midden toevouwen.
Draai het kaartje om en vouw de bovenste helft van het kaartje nu naar de achterkant en doe hetzelfde met de onderkant.
Nu heb je in het midden weer een opening zitten, vouw de linkerkant nu naar achteren en doe hetzelfde met de rechterkant.
Nu heb je een kruis, vouw de boven en onderkant weer naar achteren en dan heb je weer een verticale opening. Daar vouw je de linker en rechterkant weer naar achteren en heb je een horizontale opening.
Als laatste vouw je dan weer de boven en onderkant naar achteren en kom je weer in de beginstatus terug.
Nu kun je hem invullen zoals je wilt en als laatste de aangegeven delen even op elkaar vastlijmen voor de stevigheid en dan vouwt  hij niet helemaal weer uit elkaar. Andersom kan natuurlijk ook, eerst vastlijmen en dan tanglen, het is maar net wat je het makkelijkst vind.

Succes ermee!

Hier is mijn kaartje als voorbeeld: